Gezilecek Yerler: Adıyaman, Kahta, Nemrut Dağı,
Gaziantep, Halfeti, Şanlıurfa, Harran, Göbeklitepe, Mardin,
Midyat, Hasankeyf, Diyarbakır, Tunceli, Ovacık, Elazığ,
Keban, Kemaliye, Divriği, Sivas
Tarih: 19 Mayıs 2025
Siz değerli misafirlerimizle belirlediğimiz durakta ve saatte buluşuyoruz ve otobüs yolcuğumuz başlıyor. Yolda uygun molalar ile sabah saatlerinde Adıyaman Kahta’ya varıyoruz.
Kahta’ya ulastıktan sonra bizi bekleyen minibüslere binerek UNESCO Dünya Mirası alanlarından Nemrut Dağı'na doğru yola çıkıyoruz.Yaklaşık 1 saatlik yolculuk ile 2150 m. yükseklikteki Nemrut Dağına varıyoruz.Kommagene Kralı’nın M.Ö 62 yılında yaptırdığı pek çok Yunan ve Pers tanrısının taş oymalardan heykeli ile kraliyet ailesi kadınlarının anıt mezarı olan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Arsemia Tapınağı’nı görüp öğle yemeği molasının ardından Gaziantep’e yola çıkıyoruz.
Öğle yemeğinin ardından, Milli mücaadelede halkın gösterdiği takdire şayan hizmetlerden ötürü 1921 yılında “Gazi” unvanı alan Antep’e , Evliya Çelebi’nin “Bu kenti anlatmaya ne dil, ne de kalem yeter…” dediği Antep’te panoramik bir gezi ardından göreceğimiz yerler arasında mozaikler kenti Zeugma Mozaik Müzesi, eski şehir bölgesi, şehrin merkezini oluşturan kale, pek çok Tarihi Han, Cami ve Bakırcılar Çarşısı ve eski kale bölgesi yer alıyor.Gaziantep'teki gezimizi bitirip dinlenme ve aksam yemeği için otelimize yerleşiyoruz.
Otelde Sabah Kahvaltısını yaptıktan sonra, Birecik barajının su toplama havzasında bulunan Halfeti'ye geçiyoruz. Baraj Gölü üzerinde isteyen misafirlerimizle 1 saat sürecek olan gezi teknesine (ekstra) binerek sular altında kalan minaresiyle bilinen Savaşan Köyü ve Rum Kale’yi görüyoruz. Tekne turumuz sonrasında Birecik Köprüsünde baraj gölünün eşsiz manzarasını fotoğraflayıp, Harran'a doğru yola çıkıyoruz, bereketli toprakların ev sahibi Harran Ovası. Asurlulardan Romalılara birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harran’da; dünyanın ilk üniversitesi din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe bilimlerinin merkezi Harran üniversitesi’ni görüyor. Yöreye özgü Köy evlerini ziyaret ediyoruz. Harran gezimizin ardından,
Şanlıurfa’ya geçiyoruz. Peygamberler şehri Urfa’da ilk olarak Halil-ür-rahman Gölü bilinen adıyla Balıklı Gölü,İbrahim Peygamberin Makamını ,Eyüp Peygamberin Sabır Makamını ve Gümrük Hanı ziyaret ediyor. Urfa çarsı alışverişlerimizi serbest zamanda yapıp turumuzu tamamlayıp, otele yerleşiyoruz. Dinlendikten sonra dileyen misafirlerimizle Urfa’nın yöresel eğlencesi yemekli Sıra Gecesine (Ekstra) gidiyoruz.
Sıra gecesi; akşam saat 20:00 civarında başlayan eğlence Urfa ve civar yörenin türkülerinin söylendiği, yöresel sanatçıların ve müzik ekibinin yer aldığı ve yöresel yemeklerin sunulduğu bir ortamda yapılmaktadır. Eğlence 23:00 civarında sonlanıp otelimize geçiyoruz.
Şanlıurfa'da otelde alınan kahvaltının ardından 08:00'da otelimizden ayrılarak Şanlıurfa Göbeklitepe’ye yolculuğumuz başlıyor. Yaklaşık on iki bin yıl öncesinde inşa edilmiş insanlık tarihinin bilinen ilk tapınağı’nda ziyarete açık alanları geziyor; neolitik çağın hac merkezi kabul edilen Göbeklitepe’nin hikayesini dinliyoruz
Göbeklitepe ziyaretimizin ardından bir sonraki durağımız, Zamanın durduğu şehir Anadolunun taş kenti Mardin’e doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 2,5 saatlik yolculuğumuz ardından Mardin’e varıyoruz. Gezi noktalarımız arasında Kasımiye Medresesi, Revaklı Çarşı, Mardin Müzesi yer alıyor. Mardin yöresine özgü el sanatları ve kuyum, gümüş ve taş işçiliklerinin yapıldığı atölyelerin yer aldığı Mardin sokaklarındaki çarşı alışverişlerimizi yaptıktan sonra akşam yemeği ve istirahat için otelimize geçiyoruz.
Mardin'de Sabah otelde kahvaltıdan sonra Midyat'a hareket ediyoruz.Süryani Kadim cemaatinin ünlü ve büyük yapıtlarından Mor Gabriel Manastırını ziyaret ediyoruz. Midyat merkezde Devlet Konuk evi ve taş işçiliği mimarisinin en güzel örneklerinin görüldüğü sokakları ziyaret ediyoruz. Midyat’a özgü Telkâri sanatı atölye ve dükkânları ziyaret ve alışveriş için serbest zaman veriyoruz. Serbest zamanın ardından Hasankeyf’e devam ediyoruz. Ilısu Baraj Gölü altında kalan eski Hasankeyfi panoramik olarak görüyor, taşınan yeni Hasankeyf’te molaya müteakip Batman üzerinden Diyarbakır'a geçiyoruz.
Diyarbakır'da göreceğimiz yerler arasında On Gözlü Köprü, Mardin Kapı, Diyarbakır Surları, Dört Ayaklı Minare, Ulu Cami Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi, Ahmed Arif Müze Evi, Hasan Paşa Hanı yer alıyor. Serbest zaman sonrası turumuzu tamamlıyor, akşam yemeği ve istirahat için otelimize geçiyoruz.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından Tunceli’ye doğru yola çıkıyoruz.
Tunceli’yi otobüsten panoramik olarak görüp, Munzur Çayını takip ederek Ovacık’a ulaşıyoruz. Ovacıkta Munzur Gözeler mevkiine geçip rehberimiz eşliğinde Munzur Gözeleri’nin hikayesini dinleyip serbest zaman sonrası Hozat yolunu takip ederek Pertek’ten feribotla Keban Baraj Gölü üzerinden Elazığ’a devam ediyoruz. Elazığ ‘a ulaştıktan sonra akşam yemeği ve konaklama için otelimize yerleşiyoruz.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından Elazığ Harput Kalesi'ni görerek Elazığ gezimizi tamamlıyor ve Erzincan- Kemaliye’ye hareket ediyoruz. Kemaliye’ye ulaştıktan sonra Kemaliye'nin hemen içinden çıkan ve Fırat'a doğru hızla akan ve Kadıgölü diye adlandırılan su kaynağını, Karanlık Kanyona’a gidiyor, dileyen misafirlerimizle kanyonda tekne turu ve jeep safari turuna katılıyoruz(ekstra).
Ardından Sivas -Divriği’ye hareket ediyoruz. Mengücekoğulları’nın yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camisi ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmış olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’na ulaşıyoruz. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Türkiye’nin bu listeye giren ilk mimari yapısı olma özelliğini taşımaktadır.
Divriği gezimizi tamamlıyor ve Sivas’a doğru hareket ediyoruz.
Sivas’a ulaştıktan sonra, 1892 yılında mülki idare binası olarak inşa edilen, 4 Eylül, 11 Eylül 1919 tarihleri arasında Ulusal Kurtuluş Savaşımızın planlarının yapıldığı, Sivas Kongresi’nin toplandığı, sonrasında eski Sivas Lisesi binası olan Ulusal Kongre Binası Müzesi’ni geziyoruz. Kongre binasından sonra 1271 yılında tarihteki on altı Türk Devletinden birisi olan İlhanlılar döneminde yaptırılmış olan Çifte Minareli Medrese’nin günümüze kadar kalan eşsiz güzellikteki, dönem işçiliği ile işlenmiş kapısını görüp fotoğraflıyor ve karşısında bulunan 1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzeddin Keykavus tarafından yaptırılmış olan Şifaiye Medresesi’ni geziyoruz. Sonrasında 1271 yılında Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Muzaffer Burucerdî tarafında fen bilimleri alanında(fizik, kimya, astronomi) öğretim yapmak maksadıyla inşa edilmiş olan Buruciye Medresesi’ni görerek,1271 yılında Selçuklu baş veziri Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmış olan Gök Medreseyi geziyoruz. Sonrasında sizlere alışveriş için serbest zaman veriyoruz. Sivas Gezimizin ardından akşam yemeği ve dinlenme için otelimize geçiyoruz.
Sabah otelde alacağımız kahvaltının ardından dönüş yolculuğumuz başlıyor. Sabah saatlerinde Dikili'de olup, turumuzu tamamlıyoruz.
GÜNEYDOĞU ve DOĞU ANADOLU TURU... ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
İlk yorumu siz yapın